Jumaat, 6 Ogos 2010

Syukur..Sudah lama rasanya Man x mengeluarkan artikel. Namun ade kesempatan di petang jumaat ini Man menulis sedikit penulisan walaupun demam dan makan ubat namun inilah masanya Man menulis.
Apa khabar semua kawan2 yang mengikuti perjalanan penulisan blog Man ini. Untuk pengetahuan semua man telah pon menukar nama di Facebook kepada Chuk Mang.. Memang kelakar kan. Tapi inilan nama Man sewaktu man berumur 4 hingga 6 tahun. Terlalukan rindukan saat itu. Teringat kepada arwah ibunda ku tersayang yang pergi buat selama-lamanya bertemu dengan Ilahi.

Sudahlah Rahman, jangan berangan-angan lagi. Kita sambung kembali cerita. Tajuk yang Man utarakan hari ni ialah syukur. Kenapa ya, Man? Sakit pun bersyukur ka? Itulah kita, kadang2 yang sakit inilah penghapus dosa2. Supaya kita ingat kembali kepada Nya, Tuhan Yang Esa. Kalu kita tidak sakit, amat sedikitlah masa kita mengingatinya kecuali orang2 yang taat kepada Nya.

Allah SWT berfirman:

"Sesungguhnya mengingati Allah itu lebih besar faedahnya."
(Q.S. Al-Ankabut: 45)

" Maka ingatlah kamu kepada -Ku. Nescaya Aku ingat kepadamu. Dan berterima kasihlah kepada-Ku dan janganlah kamu menyangkal nikmat- Ku.
(Q.S Al-Baqarah: 152)

Daripada dua potong ayat di atas jelas menunjukkan betapa Allah SWT bersyukur ke atas semua pemberiaan Allah Taala. Walaupun pada mata kita itu buruk (seperti sakit @ dugaan), namun bagi Allah Taala itulah ujian untuk kita bagi Allah untuk meningkatkan darjat kita di sisi-Nya.

Ada manusia yang hidup pada hari ini seolah2 terlupa yang mereka itu adalah hamba. Hamba kepada siapa? Hamba kepada Allah SWT yang menjadikan dan memberikan kehidupan di atas dunia sebagai percubaan untuk menuju ke alam akirat.

Dunia bagi orang beriman ialah seperti neraka, manakala syurga bagi orang2 kafir laknatullah. Allahumma inni as-aluka ridhoka wal jannah, wa naudzubika min sohtika wan nar..
Marilah kita harapkan redha syurga daripada Allah Taala dan minta sangat2 di jauhkan dari api neraka.

Bagi Man, cukuplah sekadar Man hidup di dunia ini selama2 nya asalkan Allah SWT memberi Man jauh daripada Neraka yang amat pedih siksaannya. Kerna Man sedar yang diri ini tidak layak menuju ke syurga Allah Taala dengan amalan yang x seberapa ini.

Ku akui kelemahan diri, ku insafi kekurangan diri, ku sesali kejahilan diri..

Wajib bagi orang-orang mukmin menyintai ulama dan orang-orang yang soleh. Mengikuti nasihat mereka, menjahui amal buruk dan menjadikan syaitan sebagai musuh. Allah SWT berfirman:

"Sesungguhnya syaitan bagimu adalah musuh, maka jadikanlah ia sebagai musuh!"
( Q.S Al- Fathir : 6)


2 ulasan:

  1. yea..betul, sakit itu penghapus dosa-dosa kecil..insyaAllah :)

    BalasPadam
  2. jadilah hamNya yang sentiasa bersyukur.... :)

    BalasPadam